Inclusie is geen rocket science. Het gaat over (leren) werken met mensen, in al hun veelzijdigheid.
Een vijftal jaar geleden zat Hicham in het asielcentrum van Eeklo. Toen een vriend hem vertelde over Refu Interim, ging Hicham daar aan de slag als vrijwilliger. Vier jaar later kreeg hij een vaste functie als projectmedewerker aangeboden. Vandaag ondersteunt taalcoach Julie van Mentor vzw Hicham nog steeds bij het opstellen van zijn mails en komen ze regelmatig samen om Nederlands te praten. Hicham en zijn werkgever Fie getuigen over de meerwaarde van taalcoaching.
Fie
Wat is Refu Interim?
Wij zijn een sociale organisatie die anderstalige nieuwkomers en organisaties via vrijwilligerswerk met elkaar verbindt. De vrijwilligers die zich bij ons inschrijven zijn allemaal mensen die nieuw zijn in België (voornamelijk asielzoekers en erkende vluchtelingen, maar ook mensen die om andere redenen naar België zijn verhuisd, zoals de liefde, of een job). Onze vrijwilligers willen graag vrijwilligerswerk doen om mensen te leren kennen, Nederlands te kunnen oefenen en spreken, ervaring op te doen, bezig te zijn, actief te participeren, België en hun stad en regio beter te leren kennen en om hun CV aan te sterken.
Organisaties doen beroep op ons omdat ze op zoek zijn naar extra handen, of omdat de handen die ze hebben niet ‘divers’ genoeg zijn en ze graag een betere representatie worden van de samenleving waar we allen in wonen. Zo brengen we dagelijks toffe mensen samen met toffe organisaties.
We willen dat iedereen zich veilig, gerespecteerd en gewaardeerd voelt. Daarom moeten we ons dus dagelijks bewust zijn van onze eigen bril
Is Refu Interim een inclusieve onderneming en hoe uit zich dat op de werkvloer?
Een inclusieve onderneming zijn, dat is een work in process. Wij proberen een zo inclusief mogelijke onderneming te zijn, zonder te beweren dat we er al helemaal één zijn. Inclusief te werk gaan is een zoektocht, een traject van vallen en opstaan, van leren van elkaar en leren van valkuilen en fouten. Een inclusieve onderneming zijn is dan misschien vooral een organisatie zijn die kritisch naar zichzelf durft kijken, zichzelf in vraag durft stellen, zich kwetsbaar durft op te stellen en onzekerheden, vragen, fricties en onduidelijkheden ook bespreekbaar durft maken. Door te blijven communiceren met elkaar, (harde en zachte) aanpassingen te durven doen, word je inclusiever. Zo staat er vast op onze teamagenda een puntje ‘diversiteit en inclusie’ waar we zaken bespreken zoals feestdagen, aangepaste werktijden tijdens ramadan, stijl en manieren van communiceren en hoe we dit klaarder en begrijpelijker kunnen maken voor iedereen, politiserend werken, welke woorden we in de mond nemen en welke niet, etc. Een divers team zijn we sowieso. Zeven van de vijftien medewerkers bij Refu Interim zijn mensen met een recent vlucht- of migratieverleden. Vijf daarvan stroomden zelfs rechtstreeks door van vrijwilliger binnen onze organisatie naar collega. Het feit dat zoveel collega’s anderstalig zijn, en een andere culturele achtergrond hebben, zorgt ervoor dat we heel bewust moeten omgaan met deze inclusieve vraagstukken. Dit gaat veel verder dan rekening houden met taal. We willen dat iedereen zich veilig, gerespecteerd en gewaardeerd voelt. Hierover praten én voldoende grapjes over maken, daar ligt voor ons de sleutel.
Wat heeft jou aangezet om contact op te nemen met Mentor?
Begin 2020 startten tegelijkertijd drie anderstalige collega’s. Om hen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun werk, stelden we hen onmiddellijk ook de mogelijkheid van taalcoaching op de werkvloer voor. Iedereen was enthousiast om dit op te starten. Anders dan bij de meeste taalcoachings op de werkvloer, hadden onze collega’s vooral nood aan ondersteuning bij de schriftelijke communicatie (opvolgen van e-mails, berichten schrijven naar vrijwilligers, etc.). In West-Vlaanderen kwamen we zo voor de opstartende collega in Brugge al snel bij Mentor uit, die deze taalcoaching ook als een leuke uitdaging zagen.
Ondernemingen die inclusief willen zijn, hebben dus vooral veel durf nodig. Het betekent niet: alle bestaande gewoontes en regels overboord gooien. Het betekent actief samen nadenken hoe je een klimaat creëert waar iedereen zich veilig, gewaardeerd en gerespecteerd voelt.
Hoe kunnen andere ondernemingen zoals Refu Interim inclusiever ondernemen?
Ik denk dat we vaak veronderstellen dat als we divers zijn, onmiddellijk al inclusief zijn. Niets is echter minder waar. Een diverse organisatie zijn is een organisatie zijn die een weerspiegeling is van de samenleving, waar we allen deel van uitmaken. Inclusief zijn, is sowieso nog een stapje verder, en noopt de norm in vraag te stellen: wiens norm? Welke bril? Wiens bril? We kijken allen naar de realiteit vanuit onze eigen bril, vanuit onze eigen normen en waarden. Inclusief zijn is zicht krijgen op elkaars blik op de wereld, en zo in overleg de onbesproken ’normen’ in vraag durven stellen. Ondernemingen die inclusief willen zijn, hebben dus vooral veel durf nodig. Het betekent niet: alle bestaande gewoontes en regels overboord gooien. Het betekent actief samen nadenken hoe je een klimaat creëert waar iedereen zich veilig, gewaardeerd en gerespecteerd voelt.
Waarom zouden andere ondernemingen jullie workshops en teambuildings volgen? Wat voor meerwaarde creëert het voor een bedrijf?
Dagelijks werken wij met anderstalige nieuwkomers, die als vrijwilligers aan de slag gaan binnen allerlei organisaties en diensten. Hun verhalen en ervaringen over drempels, onzichtbare normen, verschillende perspectieven, vooronderstellingen, misverstanden, successen en frustraties wilden we niet zomaar verloren laten gaan. Deze vormden de basis van onze workshop ‘Vis eens uit een andere vijver’ die we samen met een groep vrijwilligers, op basis van hun input, hebben uitgewerkt. Zij nemen deel aan de workshops, en houden een spiegel voor. Door samen te werken met mensen die zelf de drempels ervaren, leer je wat inclusie écht betekent. Want inclusie is geen rocket science. Het gaat over (leren) werken met mensen, in al hun veelzijdigheid.
Hicham
Wat doe je bij Refu interim?
Ik ben een projectmedewerker bij Refu interim. Ik zoek een goede match tussen anderstalige nieuwkomers en organisaties die actief zijn in West-Vlaanderen, met als grootste focus Brugge en Oostende. We geven de kans aan mensen die nieuw zijn in België om zich via vrijwilligerswerk te integreren. Zo kunnen ze Nederlands oefenen, de stad en andere mensen leren kennen. Dat helpt hen ook om in de toekomst een betaalde job te vinden. Ik krijg de gegevens van de nieuwe mensen door via het Agentschap Integratie en Inburgering en OCMW. Velen komen weliswaar via vrienden bij ons terecht. Vervolgens nodig ik hen uit voor een kennismakingsgesprek waarbij ik peil naar hun interesses, vaardigheden, beschikbaarheden en talenten. Op basis van de vraag van de organisaties waarmee we samenwerken, zoek ik de passende vrijwilligers voor hen. Ter plekke volg ik het praktische verloop op en vervolgens evalueer ik de samenwerking.
Wat betekent Refu Interim voor jou?
Een vijftal jaar geleden, vertelde een vriend over Refu interim. Ik zat toen in de het asielcentrum in Eeklo, kende niemand, sprak geen Nederlands en had te veel tijd. Ik wou heel graag Nederlands leren om contact te kunnen maken met Vlamingen en ik wou meedoen met de activiteiten die Refu interim organiseerde. Zo begon mijn verhaal bij Refu interim. Ik leerde de taal, maakte vrienden, deed nieuwe vaardigheden op en maakte veel plezier! Toen ik er vier jaar vrijwilliger was, stelde Fie me voor om in Brugge als projectmedewerker aan de slag te gaan. Ik was blij met het voorstel en ging akkoord omdat ik Fie en haar collega's intussen goed kende en ook de visie en missie van Refu Interim kende en ondersteunde. Het gaf me een mooie kans om nu zelf andere mensen kansen te geven.
Hoe ondersteunt Mentor (Julie) jou op je werk?
Fie vroeg me wat ik nog nodig had van ondersteuning om mijn taken goed te kunnen uitvoeren. Voor mijn job als projectmedewerker, moet ik veel e-mails lezen en sturen. Dit is niet altijd evident voor me. Ik volgde Nederlandse les tot niveau 6 (2.3). Dit is een gemiddeld niveau, maar voor mijn job was het toch belangrijk om beter te kunnen schrijven en om mijn grammatica te verbeteren. Ook mijn mondelinge communicatie kon beter. Fie stelde me dan voor om ondersteuning te krijgen door een taalcoach. Ik was blij met deze hulp.
Julie begeleidde mij individueel en dat heeft echt geholpen. Samen hebben we toch veel doorlopen en geleerd.
Wat betekent taalcoaching voor jou?
In het begin hebben we gefocust op grammatica. We maakten oefeningen op veelvoorkomende fouten. Al snel stapten we over op de praktijk van de job: we lazen samen mijn e-mails, probeerden de inhoud, formuleringen, vakjargon... samen te begrijpen. Julie begeleidde mij individueel en dat heeft echt geholpen. We stelden samen e-mails op en zo leerde ik stap per stap over zinsbouw, correcte manier van aanspreken, bepaald vakjargon, spelling, interpunctie... Samen hebben we toch veel doorlopen en geleerd.
Vooral voor mensen die administratief werk doen, vind ik taalcoaching een must. Voor mensen uit de industrie, vind ik het ook nuttig omdat er vaak misverstanden en miscommunicatie is op de werkvloer.
Zou je het andere anderstaligen aanraden om taalcoaching te volgen?
Jazeker! Veel anderstaligen hebben wel een job, maar spreken daar Engels met de Vlamingen, omdat dat een taal is die velen spreken. Dat vind ik echter geen oplossing. Niet iedereen spreekt die taal en zo kan je ook geen stappen vooruitzetten op professioneel en persoonlijk vlak. Taalcoaching is noodzakelijk zodat anderstalige werknemers ook vooruit kunnen gaan in het leven. Vooral voor mensen die administratief werk doen, vind ik taalcoaching een must. Voor mensen uit de industrie, vind ik het ook nuttig omdat er vaak misverstanden en miscommunicatie is op de werkvloer. Hierbij is het van belang dat ze de voornaamste woordenschat voor hun job kennen, om met de anderen in het Nederlands te kunnen communiceren. Verder vind ik het ook belangrijk dat Nederlandstalige medewerkers en ploegchefs leren om op een duidelijke manier in het Nederlands te communiceren. Moeilijke woorden, dialect, te snel praten... kan de communicatie met anderstaligen sterk bemoeilijken. Misschien kan taalcoaching dus ook voor hen iets betekenen.
Recent vroeg ik haar ook of we in het West-Vlaams konden beginnen praten met elkaar, zodat ik ook dit dialect beter leer spreken en begrijpen.
Hoe verloopt de samenwerking tussen de taalcoach en jou?
We zien elkaar ongeveer drie keer per maand. Normaal zou Julie naar mijn werkplek komen. Door corona deed ik echter aan thuiswerk. Julie kwam dan bij mij thuis taalcoaching geven. In het begin hadden we een vaste dag dat we elkaar zagen. Dit kon soms niet voor mij, omdat mijn werk vaak heel flexibel en ad-hoc is. Dit was geen probleem voor Julie: we zochten samen een moment uit dat voor ons beiden paste. We konden goed praten in het Nederlands. We focusten niet alleen op de werkmails, maar hadden soms ook een meer losse babbel over bijvoorbeeld onze vakanties. Dit hielp om mijn mondelinge communicatievaardigheden te verbeteren. Recent vroeg ik haar ook of we in het West-Vlaams konden beginnen praten met elkaar, zodat ik ook dit dialect beter leer spreken en begrijpen. Onze samenwerking verliep dus wel vlot en volgens Fie is mijn Nederlands ook verbeterd!
Meer informatie over de werking van Refu Interim: www.refuinterim.be of via hun sociale mediakanalen Facebook, LinkedIn en Instagram.
IVV Sint-Vincentius uit Gent schakelt al verschillende jaren een taalcoach van Werkplekarchitect Compaan in om anderstalige stagiairs verpleegkunde te versterken in taal. Ook in coronatijden kunnen ze rekenen op Werkplekarchitect Compaan:
Taalcoach Leen: “Zowel de school en ikzelf schakelen, noodgedwongen, over op begeleiding vanop afstand. We werken via mail, sms, whatsapp en videochat. Naast talige ondersteuning, zoals het nalezen en verbeteren van opdrachten op schrijffouten, zinsbouw of -structuur, luister ik ook naar hoe stagiairs zich voelen, zoek ik mee naar oplossingen waar nodig. Dit doet hen goed.”
Studentenbegeleider Frauke van het IVV Sint-Vincentius: “Onze anderstalige studenten ervaren de taalcoaching als een grote meerwaarde! In de eerste plaats omdat ze natuurlijk veel bijleren op vlak van taal en communicatie. Maar ook omdat het voor hen stress wegneemt: er is iemand extra die hen steunt en de situatie bekijkt vanuit de (taal)bril waarvan zij het gevoel hebben die te missen. Bovendien staat deze persoon niet alleen op een eiland, maar werkt deze nauw samen met de school.”
Taalcoaching biedt, zeker in deze coronatijden, dat extra duwtje in de rug zodat onze stagiairs kunnen focussen op wat nu het belangrijkste is: verplegen.
IVV Sint-Vincentius ondersteunt anderstalige stagiairs verpleegkunde in taal – Compaan
Mijn mijn chef (baas) was niet zeker of ik alle uitgevoerde taken op de werkfiche noteerde. Ook kreeg ik vaak een verkeerd onderdeel van de magazijnier omdat ik niet het juiste woord wist. De taalcoach van Werkplekarchitect Alternatief maakte mijn werkfiche duidelijk en bracht me woordenschat bij met een beeldwoordenboek. Nu zijn ik, mijn chef, de magazijnier en de dames van de facturatie gelukkig. Alles gaat nu goed.
AppliTek schakelde de waardevolle jobcoaching in van Werkplekarchitect I-Diverso toen ze een persoon met Autisme in dienst namen. Het hele team stond zeer open voor de nieuwe medewerker, maar al snel werd duidelijk dat dit niet zo evident was om iemand met ASS te integreren. We botsten op onze eigen grenzen. Bij het omgaan met iemand met ASS is communicatie een kern begrip.
We pasten onze werkprocessen aan en lieten ons hierbij coachen door Werkplekarchitect I-Diverso. Door je als werkgever te laten begeleiden, kan je in je opzet slagen. De meerwaarde van jobcoaching is heel erg duidelijk. Moesten we dit niet gedaan hebben, hadden we onze werknemer al lang opgegeven door onwetendheid van onze kant en weinig feedback van de werknemer.
Nu zijn we trots op wat we bereikt hebben. Iemand begeleiden met ASS vraagt een aparte aanpak en goede begeleiding. Als je dit als bedrijf niet kan bieden loopt die persoon verloren in zijn dagdagelijkse taken. Door het bieden van structuur zijn we nu op een punt gekomen dat we de werknemer zelfstandig kunnen laten werken. Hij weet wat zijn verantwoordelijkheden zijn en functioneert goed binnen het team.
Het beste advies dat we kunnen geven als bedrijf met betrekking tot diversiteit is: niet opgeven! Probeer te luisteren en samen te zoeken naar wat de werknemer nodig heeft.
Marie Huygebaert, senior manager R&D
Zaakvoerder Kursunlu Esan van Dienstencheques B.E.A. is vol lof over haar taalcoach Muzeyyen van Werkplekarchitect Stebo. Ze zou niet zonder kunnen. Kursunlu runt sinds 2007 een dienstencheque-bedrijf in Heusden. Vandaag heeft het bedrijf 142 medewerkers-huishoudhulpen in dienst. Ze geeft aan dat 99% van de medewerkers het Nederlands niet als moedertaal heeft. Van bij de start van het bedrijf werkt ze samen met haar taalcoach.
De taalcoach is heel bereikbaar en heeft een heel goed contact met de medewerkers. Zo coacht de taalcoach de medewerkers in goede communicatie op de werkvloer (mondeling, schriftelijk, afspraken maken,…). Bovendien krijgt de werkgever ondersteuning in het beter overbrengen van informatie. Het aanbod taalcoaching op de werkvloer is gratis en dat is mooi meegenomen.
Marnix Vandenbulcke, zaakvoerder van Artega Activ, erkende dienstenchequeonderneming sinds 2005:
' Wat voor ons echt het verschil maakt, is de job- en taalcoach van Werkplekarchitect Stad Gent. Taalcoach Annelies begeleidt onze anderstalige mensen naargelang hun persoonlijke behoeften. Die trajecten duren zes maand tot een jaar. Dat loopt prima: ik heb er geen omkijken naar en Annelies slaagt erin om onze mensen een basiskennis Nederlands bij te brengen die helpt bij hun tewerkstelling. Na een jaar kunnen zowel wij als de klanten met onze mensen een gesprek voeren in het Nederlands. Dat lukt volgens mij alleen met zo’n individueel traject.’
De job- en taalcoaching die Werkplekarchitect Compaan biedt aan onze medewerkers levert een continue meerwaarde op. Zeker nu in deze coronatijd bewijst dit extra zijn nut. Een externe coach zoals Lieve helpt medewerkers beter omgaan met de impact van deze crisis. Zij helpt vragen, waar zij mee zitten, op te lossen. Zo blijven onze medewerkers gemotiveerd aan de slag!
Nathalie Van Gheluwe, HR-manager bij Culinor Food Group
Sinds anderhalf jaar kennen we bij Tempo-Team @Home twee enthousiaste taalcoaches van Werkplekarchitect Alternatief die zich dagelijks inzetten voor onze huishoudhulpen. Telkens met de glimlach, veel geduld en gouden raad weten zij hoe ze mensen sterk kunnen maken in hun talenten. Intussen hebben we maar liefst 14 succesvolle coachings opgestart. We kijken alvast uit naar een succesvolle samenwerking in de komende jaren.
Umicore is wereldleider in de raffinage en recyclage van edele metalen. In Hoboken herwinnen we 17 metalen, waaronder goud en zilver. We zijn uniek door de waaier van materialen die we kunnen recycleren en de flexibiliteit van onze activiteiten. De materialen die we verwerken, zijn gsm’s, laptops, autokatalysatoren, industriële producten. In onze afdeling Hoboken werken ongeveer 1800 personeelsleden.
In 2017 was er een grote toestroom van vluchtelingen in België. In dat kader hebben wij een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Stad Antwerpen (toen nog OCMW Antwerpen) voor de tewerkstelling van medewerkers artikel 60. Sindsdien hebben we een 25-tal personen een traject aangeboden.
Onze artikel 60 medewerkers hadden voornamelijk een Syrische, Irakese, Afghaanse of Somalische achtergrond waardoor communicatie niet altijd gemakkelijk was. Naast de Nederlandse lessen die zij volgen via de officiële erkende opleidingen, vinden wij het erg belangrijk dat zij ook geïntegreerd worden bij hun vaste collega-arbeiders die vaak enkel het Nederlands machtig zijn. Wij ondervonden snel de noodzaak om hen bijkomend een taalbad te geven om hen het taalgebruik op de werkvloer aan te leren.
Zo kwamen wij terecht bij Werkplekarchitect I-Diverso en werd Sylvie De Buck onze vaste taalcoach voor deze medewerkers. Zij geeft hen, afhankelijk van hun persoonlijke nood, 1 à 2 uur per week les. Zij leert hen specifiek, veiligheid gerelateerd woordgebruik bij Umicore. Dit gaat over onze veiligheidstermen, verschillende beschermingsmiddelen, maar ook de omgangstaal (dialectwoorden) die voor nieuwkomers vaak verwarrend overkomt, komt aan bod. Daarnaast zijn er ook specifieke thema’s waarop zij de medewerkers voorbereidt zoals bv. de terminologie van de theoretische heftruck opleiding.
Onze medewerkers ervaren deze extra lessen als een echte meerwaarde omdat ze zo praktisch gericht zijn. Wij merken dit ook aan de resultaten. De wederzijdse communicatie verloopt een stuk vlotter en bijna iedereen behaalt goede resultaten bij het heftruck examen.
Wij zijn dan ook zeer tevreden van deze resultaten en ook minstens zo tevreden over Sylvie’s enthousiasme. Door de individuele benadering slaagt zij erin om de medewerkers naar een hoger taalniveau te brengen, wat hun zelfvertrouwen ten goede komt.
Greet Van den Eynde (HR Coach) over Nederlands op de werkvloer aangeboden door Werkplekarchitect I-Diverso
Getax is een transport en logistiek bedrijf. Drie van onze werknemers volgden een opleiding taalcoaching op de werkvloer via Werkplekarchitect Alternatief. Onze werknemers en wij zelf hebben dit als zeer positief ervaren :
- Zeer goede voorbereiding.
- Werknemers zijn heel tevreden over de sessies – ook degenen die er eerst wat weigerachtig tegenover stonden.
- Opleiding wordt heel praktijkgericht gegeven en volgens persoonlijke noden van de werknemer.
- Goede communicatie, opvolging en evaluatie.
Als diversiteitsvriendelijke organisatie willen wij maximaal inzetten op taalcoaching voor onze anderstalige medewerkers. De ervaren coaches van Werkplekarchitect Compaan bieden een grote meerwaarde zodat onze medewerkers sterker in hun schoenen staan bij hun klanten en in hun leven. De respectvolle en vriendelijke aanpak zorgt voor een boost in hun eigenwaarde en verhoogt ook de betrokkenheid naar ons als werkgever. Een win-win voor alle partijen! Ann Van Uffel, kantoorverantwoordelijke bij Het Toverstokje in Lede
We zijn al jaren klant bij Werkplekarchitect I-Diverso. Taalcoaching voor anderstalige medewerkers is een win-win voor alle partijen. De medewerkers bloeien open, het zelfvertrouwen om de taal te spreken groeit enorm. Het Nederlands is erg belangrijk voor de medewerkers van GZA Zorg en wonen. De woon- zorgcentra zijn namelijk plekken waar mensen echt wonen. Als werkgever leer je ook veel bij. Je staat er niet altijd bij stil. Maar een job-en taalcoach maakt ons alert op onze eigen gewoonten en drempels. Ook als werkgever kan je door kleine aanpassingen te doen mensen over de streep trekken om Nederlands te durven spreken.
A Zorg en wonen – Leen Stas manager
Huishoudhulp Jessy (47) heeft het door corona moeilijk op het werk. Met de steun van een jobcoach kan ze geleidelijk aan het werk hervatten.
Jessy: “Corona bezorgde me veel angst. Door de stress kon ik niet meer functioneren als huishoudhulp. Sommige klanten namen het niet zo nauw met de regels waardoor ik me niet meer veilig voelde. Ik had veel schrik om het virus thuis binnen te brengen. Mijn hulpbehoevende moeder woont bij me in en ook mijn echtgenoot is risicopatiënt.”
“Nochtans is deze job echt mijn hobby! Een job die ik al ruim 20 jaar met veel plezier doe. Ik doe ook graag eens een extraatje voor mijn klanten zoals hen helpen wassen of hun nagels knippen. Dat durfde ik nu niet meer. Omdat mijn angst voor corona me meer en meer blokkeerde, viel ik uiteindelijk ziek uit.”
- Coachen op het werk bij werkhervatting en jobbehoud
- Gespecialiseerde jobcoaching
- Volledig kosteloos dankzij tussenkomst van VDAB
Gespecialiseerde jobcoach
Wai Man Chan, kantoorverantwoordelijke van Het Poetsbureau in Lokeren en Zele: “We merkten dat onze medewerkster Jessy het heel moeilijk had bij de uitbraak van COVID-19. Ze voelde zich gefaald omdat ze haar job niet zoals voorheen kon uitvoeren. We wilden Jessy graag ondersteunen om haar angst te overwinnen. We contacteerden Compaan en schakelden een gespecialiseerde jobcoach in.”
Weer sterker aan het werk
Jessy: “Jobcoach Astrid zocht tijdens onze gesprekken naar manieren waarop het voor mij zou lukken om mijn werk weer te kunnen uitvoeren. We kwamen zo tot concrete tips en handvaten waarmee ik mijn stress onder controle kon houden. Elk gesprek zette ik een stapje verder. Als ik tussentijds vragen of onzekerheden had, kon ik Astrid altijd bellen. Of Astrid belde me zelf op.”
Wai Man: “Jessy voelde zich echt gesterkt door de coaching. Het traject was zowel voor Jessy als voor ons als werkgever een positieve ervaring. We kunnen jobcoaching absoluut aanbevelen aan andere werkgevers die hun werknemers willen ondersteunen. Het feit dat dit kosteloos kan is een mooie bonus.”